নবম-দশম শ্রেণীর ইংরেজী প্রথম পত্রের যে লেখাগুলো আছে তা ব্রিটিশ পদ্ধতিতে লেখা নাকি আমেরিকান পদ্ধতিতে লেখা?

আর কিভাবে বুঝবো কোনটা আমেরিকান ইংরেজী আর কোনটা ব্রিটিশ ইংরেজী?

জানি না আপনার উল্লেখিত ক্লাসের ইংরেজী বইয়ে কিভাবে লেখা আছে। তবে  আপনি নিম্নোক্ত দিকগুলো খেয়াল করলে কোনটা ব্রিটিশ স্টাইল এবং কোনটা আমেরিকান স্টাইল, এটা খুব সহজেই বুঝতে পারবেন৷

ব্রিটিশ স্টাইল লেখা সাধারণত ছাক্কা ছাক্কা হয়। এটি লাইন বাই লাইন নিয়ম রক্ষা করা প্রয়োজনীয় নয়। আর, আমেরিকান স্টাইল হল - যেটা মার্জিন থেকে শুরু করে লিপিবদ্ধ আকারে থাকে। এটি লাইন বাই লাইন নিয়ম রক্ষা করে।

British style  American style
             Dear,
                   If you have any habit to speak same speeches again & again, please leave it very quickly. Otherwise you can't build up a good relation with other. Try to understand of other mind & mentality. If you understand a bit to other mind & mentality, you can create a good relation with other & no one feels boring to listen your speeches.
Dear, If you have any habit to speak same speeches again & again, please leave it very quickly. Otherwise you can't build up a good relation with other. Try to understand of other mind & mentality. If you understand a bit to other mind & mentality, you can create a good relation with other & no one feels boring to listen your speeches.