টেলিভিশনে আমরা যে চলমান চিত্র দেখি তা প্রতি সেকেন্ডে কয়টি স্থির চিত্রের সমষ্টি??

Jahid_cnb

Movies on film are almost exclusively projected at 24 fps(24 frames per second). Television, however, does not have an internationally accepted frame rate. In Europe and many other countries, PAL and SECAM use 25 fps, whereas NTSC video in North America and Japan uses 29.97 fps.

মস্তিস্কে অনুভুতির স্থায়িত্বকাল ১/১০ বা ০.১০ সেকেন্ড। সে হিসেবে ১০ টি স্থিরচিত্রের সমষ্টি হওয়ার কথা।

arif24

25 টি,,এটার ডিটেইলস ক্লাস ৮ এর বইতে পাবেন