১) sin(A + B) = sinA.cosB + cisA.sinB ২) sin(A - B) = sinA.cosB - cisA.sinB ৩) cos(A + B) = cosA.cosB - sinA.sinB ৪) cos(A - B) = cosA.cosB + sinA.sinB ৫) tan(A + B) = tanA + tanB1 - tanA.tanB ৬) tan(A - B) = tanA - tanB1 + tanA.tanB ৭) cot(A + B) = cotA.cotB - 1cotA + cotB ৮) cot(A - B) = cotA.cotB + 1cotB - cotA ৯) sin(A + B).sin(A - B) = sin2A - sin2B = cos2B - cos2A ১০) cos(A + B).cos(A - B) = cos2A - sin2B = cos2B - sin ১) sin(A + B) = sinA.cosB + cisA.sinB ২) sin(A - B) = sinA.cosB - cisA.sinB ৩) cos(A + B) = cosA.cosB - sinA.sinB ৪) cos(A - B) = cosA.cosB + sinA.sinB ৫) tan(A + B) = tanA + tanB1 - tanA.tanB ৬) tan(A - B) = tanA - tanB1 + tanA.tanB ৭) cot(A + B) = cotA.cotB - 1cotA + cotB ৮) cot(A - B) = cotA.cotB + 1cotB - cotA ৯) sin(A + B).sin(A - B) = sin2A - sin2B = cos2B - cos2A ১০) cos(A + B).cos(A - B) = cos2A - sin2B = cos2B - sin2A

1. SIN A=1/COSEC A 2. COSEC A=1/SIN A 3. COS A=1/SEC A 4. SEC A=1/COS A 5. TAN A=1/COT A 6. COT A=1/TAN A 7. TAN A=SIN A/COS A 8. COT A=COS A/SIN A 9. SIN2A+COS2A=1 10. SIN2A =1 – COS2A 11. COS2A=1 – SIN2A 12. COSEC2A- COT2A=1 13. COSEC2A =1 + COT2A 14. COT2A= COSEC2A- 1 15. SEC2A-TAN2A=1 16. SEC2A =1 + TAN2A 17. TAN2A=-SEC2A